Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

statul

« Back to Glossary Index
  • persoana juridica de drept public
  • ca subiect de drept, statul participă la raporturile juridice de drept public. Numai prin excepție el poate fi parte și în raporturi juridice de drept privat.
    • exemplu, el poate fi titular al dreptului de proprietate publică exercitat asupra bunurilor domeniul public și al dreptului de proprietate privată exercitat asupra bunurilor domeniul privat. Tot astfel, succesiunile “vacante” (adică bunurile rămase în urma decesului unor persoane fără moștenitori) sunt dobândite de către stat.

  • în ipoteza reglementată de Codul de procedură civilă: “orice persoană care a fost condamnată definitiv are dreptul la repararea de către stat a pagubei suferite dacă în urma rejudecării cauzei s-a stabilit prin hotărâre definitivă că nu a săvârșit fapta imputată ori că acea faptă nu există
  • are dreptul la recuperarea pagubei și persoana care a fost arestată, iar ulterior pentru motivele arătate în alineatul precedent a fost scoasă de sub urmărire sau a fost achitată”
< Înapoi la Dictionarul Economic