Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

drept privat

« Back to Glossary Index
  • cuprinde normele care guvernează raporturile dintre particulari. Astfel sunt, de exemplu, raporturile ce se nasc între cumpărător și vânzător cu prilejul încheierii unui contract de vânzare-cumpărare.
  • raporturile de drept privat sunt, de obicei, raporturi de egalitate juridică, în sensul că nici una dintre părți nu își poate impune voința juridică celeilalte. Statul poate însă participa și el la asemenea raporturi juridice, atunci când acționează nu în virtutea puterii sale suverane, ci ca persoană juridică.
  • exemplu, un minister poate încheia un contract de prestări servicii cu o echipă de zugravi, care se angajează ca, în schimbul unei remunerații, să zugrăvească o anumită clădire a ministerului. Cu toate că la acest raport juridic participă și statul, acesta este un raport juridic de drept privat, în care părțile sunt pe picior de egalitate juridică.
  • cuprinde: drept civil; dreptul muncii; drept comercial; dreptul familiei
< Înapoi la Dictionarul Economic