Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

drept

« Back to Glossary Index
  • noțiunea de drept desemnează totalitatea regulilor de conduită impuse de stat în scopul reglementării relațiilor inter-umane. Acesta este sensul dreptului obiectiv, deoarece se definește prin raportare la obiectul său (regulile de conduită)..
  • noțiunea de drept reprezintă prerogativa, facultatea, posibilitatea unei persoane de a avea o anumită conduită și de a pretinde celorlalți o anumită conduită. într-un asemenea sens este folosit cuvântul drept în expresii ca: ”am dreptul la bursă” sau “am dobândit dreptul de proprietate”. Acesta este sensul de drept subiectiv, deoarece se definește prin raportare la persoana care exercită prerogativa respectivă.
  • cuvântul drept desemnează știința socială care studiază statul și regulile adoptate de el, instituțiile politice și juridice, principiile generale de conducere și reglementare a societății.
  • din punct de vedere etimologic, cuvântul “drept” provine din latină, dar nu din cuvântul cu care romanii desemnau dreptul (jus) ci din latinescul directum, luat în sensul său figurat, și anume: fără ocolișuri, potrivit regulii, corect, potrivit dreptății.
< Înapoi la Dictionarul Economic