« Back to Glossary Index
- când estimează că poate să se sprijine pe fiabilitatea controlului intern pentru a limita intinderea sondajelor sale și a controalelor proprii asupra conturilor, auditorul va verifica funcționarea acestui control intern. Auditorul efectuează un studiu și o evaluare a sistemelor considerate semnificative în scopul identificării controalelor interne pe care dorește să se sprijine, pe de o parte, precum și riscurile de eroare în tratarea datelor și informațiilor pe de altă parte.
- toate acțiunile intreprinse de auditor în această etapă sunt concentrate asupra a trei întrebări care furnizează baza de apreciere a sistemului de control intern:
- care sunt procedurile efective, în funcțiune, care au ca obiectiv realizarea unui control intern eficient?
- aceste proceduri sunt aplicate?
- în ce masură aceste proceduri satisfac realizarea unui bun control intern și deci pot conduce la elaborarea de documente financiar-contabile corecte?
- Auditorul nu trebuie să verifice ansamblul controlului intern, ci numai acele elemente ale acestuia pe care vor sa se sprijine, alcătuind în acest sens un program de verificare a controlului intern.
- Obiectivul urmărit prin aprecierea controlului intern este de a determina în ce măsură auditorul se poate sprijini pe acest control pentru a-și putea defini natura, întinderea și calendarul lucrărilor și intervențiilor sale.
- Etapele aprecierii controlului intern:
- a) înțelegerea și descrierea sistemelor semnificative;
- b) confirmarea înțelegerii sistemului; testele de conformitate;
- c) evaluarea riscurilor de eroare;
- d) verificarea funcționării controlului intern;
- e) evaluarea preliminară; teste de permanență;
- f) evaluarea finală și incidența asupra misiunii