Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

structura de stat

« Back to Glossary Index

exprimă organizarea puterii pe un anumit teritoriu, exercitarea puterii și raporturile dintre ele. Sub aspectul structurii de stat, există:

  • state unitare, unde există o singură putere suverană pe întreg teritoriul, un singur parlament, un singur guvern, un singur rând de organe judecătorești. Potrivit art. 1 alin. 1 din Constituție, România este un stat unitar;
  • state compuse, care pot fi federații (cum este cazul S.U.A., Iugoslavia etc.), în cazul cărora statele federale au o independență limitată sau confederații (cum este cazul Elveției), în cazul cărora independența statelor membre este mai accentuată, acestea păstrându-și, în principiu, suveranitatea;
  • uniuni de stat, care pot fi personale (cum este cazul Uniunii dintre Ţara Românească și Moldova, în perioada 1859-1862) sau reale (cum este cazul Uniunii Austro-Ungare sau al Ţării Românești cu Moldova, între 1862-1864)
< Înapoi la Dictionarul Economic