« Back to Glossary Index
- realizarea unui sistem de lucru pentru evaluarea instituțiilor bancare se poate dovedi foarte util în special dacă avem în vedere fenomenul de contaminare indirectă.
- contaminarea indirectă se manifestă prin două modalități:
- Prima dintre acestea se referă la faptul că operatorii din piață se pot aștepta la existența efectelor contagiunii directe chiar dacă nu este cazul.
- A doua se referă la situația în care, dacă o bancă afectată de o problemă financiară, operatorii din piață se pot aștepta ca și alte bănci
din sistem să fie marcate de șocul respectiv. Din aceste motive, sistemele de supraveghere sunt mai degrabă orientate către evitarea falimentului bancar la nivel individual decât a sistemului în ansamblul său. - „Sistemul de rating bancar și de avertizare timpurie – CAMEL” este un astfel de instrument. Prin utilizarea lui se urmărește identificarea, într-o fază incipientă, a acelor bănci care prezintă insuficiențe sub aspect financiar și operațional sau manifestă trenduri adverse. Sistemul CAMEL se bazează pe evaluarea a cinci componente care reflectă într-o manieră uniformă și cuprinzătoare condiția financiară a unei bănci, în conformitate cu legislația bancară și regulile de bună practică.
- Componentele specifice de analiză ale acestui sistem de rating sunt următoarele:
- Capital (Adecvarea capitalului)
- Assets (Calitatea activelor)
- Management
- Earnings (Profitabilitate)
- Liquidity (Lichiditate).
- Indicatorii ce caracterizează componentele specifice acestui sistem de rating, intervalele valorice aferente notei corespunzătoare fiecărui indicator, precum și modalitatea de agregare a punctajelor individuale este preluată de rating și avertizare timpurie din România – CAAMPL.