« Back to Glossary Index
- poate fi:
- risc de pierdere de capital, cand debitorul nu poate rambursa;
- risc de imobilizare, care exista chiar si atunci cand debitorul isi achita obligatiile la termen.
- reprezentand faptul ca, creditorul isi blocheaza capitalul, fiind obligat sa se refinanteze in conditii de dobanda si de timp ce nu-i sunt totdeauna asigurate.
- pentru a se proteja impotriva acestor riscuri, creditorul ( banca ) actioneaza cerand garantii asiguratorii si, in acelasi timp, participarea debitorului la finantare cu capital propriu.
- daca rentabilitatea este scazuta, debitorul trebuie sa aiba o participare mai mare cu fonduri proprii pentru a asigura pe creditori, si invers.
- in cazul unei rentabilitati nesatisfacatoare, finantarea prin indatorare accentueaza riscul de insolvabilitate si de ilichiditate.
- riscul de creditare exprimă posibilitatea ca debitorii sau emitenții de titluri să nu–și onoreze obligațiile la scadență, ca urmare a degradării situației financiare a acestora, care poate fi determinată de condițiile afacerii împrumutatului sau de situația generală a economiei. Pentru limitarea pierderilor care decurg din neîncasarea la scadență a creditelor și dobânzilor aferente, se impune o gestinare atentă a riscului de credit, care se realizează a priori și a posteriori.