Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

refuzul de plata

« Back to Glossary Index
  • reprezinta atitudinea debitorului fata de un creditor al sau, fara a fi in sfera insolventei. Simplul refuz de plata al unei datorii nu conduce la deschiderea falimentului.
  • poate fi intemeiat, in caz de insolventa, si poate fi neitemeiat, cand debitorul detine mijloace banesti de achitare a datoriilor, insa cu rea-credinta nu-si achita datoriile.
  • temeinicia unor astfel de aparari (refuz de plata) se apreciaza de tribunal de la caz la caz
  • totodata trebuie sa se tina seama si de faptul ca, de foarte multe ori, se apeleaza la aceasta procedura fie pentru intimidarea debitorului care astfel este constrans indirect sa-si achite datoria, fie pentru ocolirea taxelor judiciare de timbru (in cazul unei actiuni in pretentii taxa judiciara de timbru se calculeaza la valoarea pretentiilor, in timp ce cererea de deschidere a procedurii de faliment este supusa unei taxe judiciare de timbru fixe).
  • tot in aceeasi masura trebuie sa se aiba in vedere ca si neachitarea unei singure datorii este suficienta pentru admiterea cererii de deschidere a procedurii de faliment.
< Înapoi la Dictionarul Economic