Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

politicile contabile

« Back to Glossary Index

principiile, bazele, convențiile, regulile și practicile specifice adoptate de o întreprindere la întocmirea și prezentarea situațiilor financiare.
Acestea sunt diferite de principiile contabile fundamentale referitoare la continuitatea activității, consecvență și contabilitatea de angajamente.
O dată ce politicile contabile adecvate întreprinderii au fost stabilite, este important ca acestea să nu fie modificate în timp. Se asigură astfel o bază consecventă, de la un an la altul, de raportare a rezultatelor, care vor putea fi comparate cu ușurință de către utilizatori. Aceasta înseamnă că orice variație a rezultatelor, de la un an la altul, reflectă fluctuații reale ale activității întreprinderii, și nu reprezintă doar influența modificărilor contabile. Utilizatorii vor putea, prin urmare, să detecteze tendințe pe termen lung ale rezultatelor și fluxurilor de numerar ale întreprinderii.
Standardele de contabilitate restricționează și ele gama politicilor contabile ce pot fi utilizate, ceea ce determină o anumită comparabilitate a rezultatelor întreprinderilor din același sector de activitate.

< Înapoi la Dictionarul Economic