Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

motivatia axiologica

« Back to Glossary Index
 • tine cont de judecatile de valoare intreprinse in legatura cu activitatile cerute de realizarea deciziei financiare
 • etapa obligatorie pentru trecerea de la analiza informationala financiara la adoptarea solutiei optime a deciziei financiare strategice. Judecatile de valoare care trebuie facute de-a lungul intregului proces decizional urmaresc sa realizeze un raport optim intre efort si efect in cadrul deciziilor economice si financiare.
 • in cadrul acestei forme de motivatie se realizeaza caracterizarea activitatii economice finantate, prin intermediul unor indicatori, informatii financiare care redau eficienta economica sub urmatoarele aspecte:
  a) ca raport intre efortul financiar si efectele obtinute prin realizarea activitatilor finantate;
  b) ca raport intre efortul financiar si viitoarele rezultate financiare care beneficiaza de efortul financiar respectiv;
  • c) ca raport intre efectele financiare ale productiei si efortul economic de exploatare dat sub forma de cheltuieli;

  d) ca raport intre efectele financiare ale productiei si imobilizarile financiare;
  e) ca raport intre efectele totale ale productiei si imobilizarile financiare ale intreprinderii;
  Indicatorii financiari obtinuti au o valoare informationala substantial marita fata de informatiile financiare si economice intrate in relatiile de calcul, acesti indicatori dand o imagine de adancime a eficientei consumului si a productiei.

 • realizarea motivatiei axiologice depinde in mod direct de calitatea investigatiilor si fundamentarilor stiintifice cerute de motivatia nomologica. In relatiile de valorizare intreprinse de decident se utilizeaza informatiile financiare stabilite de analiza informationala financiara pe baza unor calcule matematice adecvate fenomenului financiar.
< Înapoi la Dictionarul Economic