Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

Ludwing Von Mises

« Back to Glossary Index

Ludwig von Mises s-a născut în 1881 la Lemberg în Galiția, provincie a Austro-Ungariei. La începutul secolului al XX-lea a intrat la universitatea din Viena, unde l-a avut ca profesor pe Karl Grunberg, un istoric al economiei, preocupat de istoria agriculturii și a muncii, dar și de marxism. Prima lucrare a lui Mises s-a axat pe studiul modului în care se desființase iobăgia în provincia sa natală. La acea vreme exista o rivalitate deosebita între școala socialismului de catedră (având ca bază Germania) și școala austriacă (având ca bază, evident, Viena). Totuși, școala austriacă pierduse încet, încet teren. Profesorul lui Mises era adept al socialismului. în cursul studiului său, Mises își dă seama că ceva nu mergea în explicațiile de sorginte socialistă. în 1903, descoperă școala austriacă citind ‘Principiile economiei’ de Carl Menger și aceasta reprezintă un punct de cotitură în formarea sa științifică.

Mises îsi dă doctoratul la facultatea de drept de la universitatea din Viena și peste câțiva ani, după 1906, lucrează pe lângă judecătorii și devine asociat la o firmă de avocatură. Va obține în 1909 cel mai important post, până la plecarea din Austria, și anume acela de economist la Camera de Comerț din Viena. Din această poziție a devenit unul dintre cei mai importanți consilieri ai guvernului după primul război mondial. La biroul său de la Camera de Comerț a înființat un seminar de economie, cu care avea să devină celebru mai întâi în Europa și apoi și în S.U.A. Deși nu aducea vreo recunoaștere oficială nici la Camera de Comerț și nici la universitatea din Viena, seminarul a atras rapid cele mai importante speranțe ale gândirii economice austriece. Printre participanții la seminar s-au numărat F.von Hayek, G. Haberler, O.Morgenstern, F.Machlup, R.Strigl. Apropierea războiului și ascensiunea diferitelor forme ale socialismului îl determină pe Mises să accepte postul de profesor de Relații Economice Internaționale la universitatea din Geneva. Izbucnirea războiului îl forțează să părăsească Europa și să se refugieze în S.U.A. în luna august a anului 1940 ajunge la New York. Pentru o vreme trăiește din economii. Apoi publică diverse articole în ziare din New York pe tot parcursul războiului. Astfel ajunge să-l cunoască pe Henry Hazlitt, mare jurnalist și economist american, primul dintre economiștii americani care a căutat să se opună ascensiunii teoriilor keynesiste. Posibilitatea publicării unor lucrări proprii aduce pentru prima dată o îmbunătățire a situației sale personale. Prin William Volker Fund, primește un post de visiting professor la universitatea din New York, unde, în 1949, reîncepe atât de celebrele seminarii de economie. Anul 1949 coincide în mod fericit cu publicarea operei sale capitale Human Action. Mises a continuat să profeseze până în 1969, fiind la acea dată cel mai bătrân profesor activ din S.U.A.
Până la retragerea sa din mediul universitar va rămâne un scriitor prolific pe diverse teme economice și metodologice. Moare în 1973, la 92 de ani, fără a mai apuca să vadă extraordinara înflorire a curentului austriac. Contribuțiile sale la știința economică i-au asigurat un loc unic în istoria gândirii economice, teoria monetară, ciclul de afaceri și critica adusă socialismului fiind printre cele mai importante.

< Înapoi la Dictionarul Economic