Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

gestiunea trezoreriei

« Back to Glossary Index
 • stabileste si urmareste nevoile de mijloace banesti pentru realizarea sarcinilor de exploatare, pe baza unui buget de venituri si cheltuieli, stabileste creditele
  pe termen scurt ce vor fi utilizate, cuantumul si costurile aferente precum si posibilitatile de plasament pe termen scurt.
 • îsi propune folosirea unor mijloace pentru optimizarea încasarilor si platilor si pentru mentinerea echilibrului financiar cu costuri cât mai reduse. Gestiunea pe termen scurt urmareste doua cerinte importante: sa minimizeze costul capitalului, daca trezoreria este negativa si sunt necesare credite, si sa maximizeze rentabilitatea capitalului, daca trezopreria este pozitiva si se impune efectuarea unor plasamente pe termen scurt.
 • cuprinde totalitatea mijloacelor pe care le folose ste întreprinderea
  care au ca scop accelerarea încasarilor, plata la timp a obligatiilor în vederea mentinerii echilibrului sau si în conditiile unor cheltuieli minime.
 • presupune previzionarea echilibrului financiar pe termen scurt, a
  încasarilor si platilor întreprinderii. Previziunile de trezorerie, din punct de vedere al planific arii propriu-zise, pot fi pe perioade anuale sau multianuale, de trei sau cinci ani. Acestea fac obiectul bugetului de venituri si cheltuieli si respectiv planului de finantare. Pe plan operativ, previziunile
  de trezorerie sunt stabilite luna de luna pe un orizont anual sau, uneori, semestrial.
 • are sarcina de alegere a mijloacelor de acoperire a dezechilibrului si de plasare a excedentului de trezorerie.
< Înapoi la Dictionarul Economic