Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

drept de creanta

« Back to Glossary Index
  • se concretizează prin faptul că dau drepturi asupra terților. Aceste drepturi constau în angajamente contractate de anumiți parteneri, cum sunt clienții a căror termene de plată, convenite în avans, au o scadența ulterioară livrării bunurilor sau serviciilor, precum și debitorii întreprinderii, în calitatea lor de beneficiari ai unor împrumuturi, pentru angajamente de rambursare în viitor a capitalului și costului aferent acestuia sub forma de dobândă.
  • este dreptul subiectiv în virtutea căruia subiectul activ (creditorul) poate pretinde subiectului pasiv (debitorul) să dea, să facă sau să nu facă ceva.
  • exemplu, dacă X i-a împrumutat lui Y o sumă de bani, dreptul lui X (creditor) de a-i pretinde lui Y (debitor) restituirea sumei împrumutate este un drept de creanță. Raportul juridic născut între X și Y este un raport juridic obligațional.
< Înapoi la Dictionarul Economic