Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

consiliul valutar

« Back to Glossary Index
  • reprezintă o autoritate care emite bancnote și monedă metalică acoperite într-o proporție de 100% în valută străină (denumită ancoră) și deplin convertibilă, la un curs de schimb fix.
  • permite păstrarea unor cursuri de schimb stabile față de valuta ancoră sau față de aur și deține, sub formă de rezerve, active cu grad de risc scăzut: obligațiuni și alte active exprimate în valuta ancoră.
  • au funcționat înainte de sistemul de la Bretton Woods în țările aflate în curs de dezvoltare și în special în coloniile britanice. Odată cu afirmarea suveranității lor în anii ’50 și ’60, aceste țări au înlocuit consiliile valutare cu sistemul monetar bazat pe Banca Centrală.
  • în literatura de specialitate, pentru a se desemna Consiliul valutar ca și componentă a sistemului monetar, se utilizează conceptul de Consiliu monetar.
  • pentru a evidenția avantajele sau limitele acestei instituții comparativ cu cele ale Băncii Centrale, s-au realizat comparații, care nu au luat în considerare cazurile ideale (Bundesbank sau Sistemul Federal de Rezerve) ci pe acelea din țările aflate în curs de dezvoltare. Cazul tipic de Consiliu monetar este cel al Hong Kong-ului.

Diferențe între Consiliul Monetar și Banca Centrală
menține un curs de schimb față de valuta rezervă practică un curs de schimb „fixat” sau „flotant;
acoperirea în valută străină este de 100%; acoperirea în rezerve străine este variabilă;
convertibilitatea este deplină; convertibilitatea este limitată;
nu este o ultimă sursă de împrumuturi pentru băncile comerciale; este o ultimă sursă de împrumuturi pentru băncile comerciale;
nu reglementează activitatea băncilor comerciale; stabilește și modifică reglementările privind activitatea băncilor comerciale;
prezintă o transparență sporită; oferă monedă atât în numerar cât și sub formă de depozite;
oferă monedă sub formă de bancnote și monedă metalică; poate alimenta fenomenul inflaționist;
nu generează inflație; poate finanța cheltuielile guvernamentale;
nu finanțează cheltuieli guvernamentale; practică o politică monetară discreționară;
obține profituri din dobânzi; este puternic supusă presiunilor politice;
utilizează un număr restrâns de personal. utilizează un număr mare de personal.
< Înapoi la Dictionarul Economic