Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

coeficientul de volatilitate

« Back to Glossary Index
  • sau factorul beta reflecta influenta pe care volatilitatea pietei bursiere o are asupra volatilitatii fiecarei actiuni in parte sau chiar asupra unui portofoliu. Aceasta influenta reprezinta in fapt riscul sistematic.
  • factorul beta se determina statistic ca un coeficient de corelatie egal cu covarianta pretului unei valori mobiliare cu piata (indicele) impartita la variatia pietei. Valorile coeficientului beta pentru cele mai multe actiuni sunt gata calculate de institutii specializate.
  • este deosebit de important deoarece poate indica evolutia unei valori mobiliare sau a unui portofoliu in functie de evolutia pietei bursiere respective.
  • daca o actiune sau un portofoliu are un beta egal cu unu atunci aceasta este perfect corelata si evolueza in acelasi sens si cu aceeasi amplitudine cu piata: daca indicele bursier creste si cursul actiunii noastre va creste si invers.
  • daca coeficientul beta este egal cu minus unu atunci actiunea sau portofoliul respectiv este perfect negativ corelata, adica evolueaza in totala opozitie cu piata: scade cand aceasta creste si creste cand aceasta scade.
  • un coeficient beta egal cu zero inseamna ca actiunile sau portofoliul respectiv nu variaza o data cu piata ci raman constante.In aceasta situatie, in cazul unui portofoliu, coeficientii beta ai actiunilor care il compun se anuleaza reciproc.
  • un coeficient beta mult mai mare decat unu indica o puternica volatilitate a actiunii sau a portofoliului, variatia pietei intr-un sens sau in altul amplificand evolutia cursului acestora. Aceste actiuni sau portofolii puternic volatile sunt foarte profitabile in conditiile in care piata bursiera creste, deaorece acestea vor aduce castiguri insemnate.
< Înapoi la Dictionarul Economic