Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

sisteme de masurare si gestionare a expunerilor interbancare

« Back to Glossary Index
  • manifestarea directă a fenomenului de epidemie bancară se datorează existenței expunerilor interbancare. Acestea pot lua forma operațiunilor FX (foreign exchange), constituirea de depozite și acordarea de împrumuturi altor bănci din sistem, tranzacționarea de valori mobiliare și derivative cu alte societăți bancare.
  • măsura riscului sistemic este dată de dimensiunile expunerilor pe care și le asumă băncile între ele.
  • unul dintre cele mai importante avantaje ale unui asemenea model de gestionare a riscului sistemic rezultă din posibilitatea identificării cu o probabilitate foarte bună a traseului prin care se propagă un proces sistemic puternic printre care entitățile sectorului bancar. Cu alte cuvinte, se poate determina cu acuratețe care va fi următoarea instituție asupra căreia se va îndrepta șocul sistemic. Acest fapt acordă mai mult timp la dispoziția autorităților de supraveghere în vederea adoptării măsurilor pentru evitarea falimentului băncii vizate de manifestarea procesului sistemic.
< Înapoi la Dictionarul Economic