« Back to Glossary Index
- este definit ca un anumit mod de organizare și reglementare a circulației monetare dintr-o țară, pe baza unor legi speciale ale statului respectiv.
- cu aceeași semnificație este utilizată definiția dată de academicianul Costin Kirițescu după care sistemul monetar național reprezintă „ansamblul normelor legale și al instituțiilor care reglementează, organizează și supraveghează relațiile bănești dintr-un stat”.
- caracteristicile sistemului monetar:
- fărâmițare – ca trăsătură esențială, rezulta din descentralizarea baterii monedei și din lipsa de unitate a circulației monetare (fiecare monetărie situată în fiecare oraș al Greciei antice, de exemplu, bătea proprie monedă).
- simplitate – rezult din numărul insuficient de elemente ale acestuia
(unitate monetară, paritatea respectivă, titlul metalului pe care îl reprezintă). - deteriorarea monedei – constă în uzura acesteia și posibilitățile de falsificare (prin reducerea conținutului de metal prețios din care erau confecționate monedele).
- sistemele monetare prezintă trăsături comune, generale, dar se particularizează în funcție de specificul național și al perioadei.
- elemente (la modul general):
- metalul monetar
- unitatea monetară
- baterea și circulația monedei
- emisiunea și circulația bancnotelor
- emisiunea și circulația monedei scripturale.
- clasificare: