« Back to Glossary Index
- sarpele în tunel a fost afectat de practica speculativă a deținătorilor de $ care au încercat să se debaraseze de moneda americană pentru a cumpăra aur pe piața liberă de la Londra. în aceste condiții, țările europene au eliminat obligația menținerii unei limite de fluctuație față de $ american, dar mențin același nivel de fluctuație între monedele europene (± 4,5%).
- in decursul perioadei în care a funcționat, mecanismul „șarpelui” monetar a cunoscut perioade dificile.
- in iunie 1972, de exemplu, lira sterlină abandonează acest mecanism. Marea Britanie n-a putut să mențină cursul monedei sale, datorită riscului de epuizare a rezervelor de schimb. Coroana daneză părăsește „șarpele monetar”, dar este reintegrată la finalul anului 1972. Lira italiană iese definitiv din sistem în 1974, iar francul se retrage și revine în ianuarie 1974, respectiv iulie 1975.
- sarpele monetar nu a asigurat stabilitatea dorită nici pentru monedele care au rămas fidele sistemului. Marca germană a fost reevaluată de 4 ori: guldenul olandez a făcut obiectul a două reevaluări, iar francul belgian a fost reevaluat o singură dată. în acest mod, se poate explica de ce în anul 1979, țările europene încearcă o altă modalitate de asigurare a stabilității monetare, cu ajutorul unui nou sistem.