Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

moneda divizionara

« Back to Glossary Index
  • monedele divizionare sunt piese metalice cu valori nominale scăzute și care au utilitate în realizarea plăților.
  • sunt confecționate din diferite aliaje, iar emisiunea lor se află în atribuțiile Monetăriei Statului. După confecționare, sunt depuse la banca centrală unde figurează în activul bilanțului și sunt înregistrate la aceeași valoare în creditul contului Trezoreriei ( pentru Trezorerie, emisiunea de moneda reprezintă o sursă de venituri, întrucât valoarea metalului și cheltuielile de batere a monedelor sunt inferioare valorii nominale a acestora.)
  • este puțin implicată în alimentarea unui proces inflaționist, întrucât orice emitere peste cantitatea necesară populației este limitată la necesitățile tranzacțiilor din economie și orice surplus de monedă divizionară este preschimbat la casieriile băncii, cu bilete de bancă.
  • scopul monedei divizionare este de a facilita tranzacțiile din economie. Cu anumite ocazii, acestea pot fi tezaurizate de către colecționari, dacă sunt confecționate din metale prețioase, sau atunci când circulația acestora este dificilă. în fapt este o manifestare a Legii lui Gresham, potrivit căreia moneda rea scoate din circulație moneda bună.
< Înapoi la Dictionarul Economic