« Back to Glossary Index
- sunt cea mai simplă formă a indicatorilor derivați pentru că se obțin prin raportatrea a două mărimi absolute, de tipul a/b.
- aspecte:
- între numărător și numitor trebuie să existe o legătură logică;
- între numărător și numitor trebuie să existe compatibilitate metodologică de timp și spațiu pentru ca rezultatul sa fie util cunoșterii.
- clasificare:
- mărimi relative de dinamică – exprimă variația în timp a nivelului unei caracteristici. O serie cronologică y1, y2, y3, …..,yt, putem exprima modificarea în timp astfel:
- yt / t-1 = yt / yt-1 – mărimea relativă a dinamicii cu bază mobilă (în lanț)
- yt / 0 = yt / y0 – mărime relativă a dinamicii cu baza fixă
- mărimi relative de structură – exprimă ponderea, cota parte, greutatea specifică a unui element sau a unui grup de elemente în totalul colectivității.
- gi = ni / sum (ni)
- mărimi relative de coordonare – compară două elemente sau două grupuri ale aceleiași colectivități sau două colectivități similare situate în spații diferite, coexistente în timp de forma a/b sau b/a.
- mărimi relative de plan:
- (xplan / x0 ) * 100 – in planificarea microeconomică se utilizează raportul dintre nivelul propus de activitate (xplan) și nivelul realizărilor perioadei precedente (x0)pentru a arata intensitatea efortului necesar realizării planului:
- (x1 / xplan) * 100 – raportul dintre nivelul realizat curent (x1) și obiectivul planificat (xplan). Se calculeaza pentru a observa cât s-a realizat din obiectiv la data analizei;
- mărimi relative de intensitate – reprezintă raportul între doi indicatori absoluți de natura diferită între care există o legătura logică. De exemplu, densitatea populației care se calculează ca raport între numărul populației și suprafață.