« Back to Glossary Index
- reprezintă o altă formă de prezentare a datelor sub formă de imagini spațiale cu caracter convențional care prin mijloace plastice reliefează unele caracteristici esențiale ale colectivității cercetate.
- elementele constitutive ale unui grafic statistic sunt:
- titlul graficului;
- axa sau axale graficului;
- scara sau scările graficului pentru gradare;
- legenda care să explice culori, hașuri;
- graficul propriu-zis reprezentat de puncte, linii, figuri geometrice în plan sau spațiu sau figuri natural convenționale construite la scara;
- sursa datelor se plasează imediat după grafic;
- nota explicative.
- tipuri de grafice:
- diagramele prin benzi se costruiesc sub forma unor dreptunghiuri cu latura mare orizontală sprijinite pe o dreaptă ridicată în punctul de origine a axei (orizontale) de reprezentare.
- diagrame prin coloane se construiesc sub forma unor dreptunghiuri cu latura mare verticală cu ajutorul unui sistem de axe rectangulare.
- graficele prin areale se construiesc sub forma unor figuri geometrice în plan a căror suprafață este proporțională cu mărimea caracteristicii. De regulă, se folosesc pătrate, romburi, cercuri, triunghiuri echilaterale, dreptunghiuri etc.
- diagramele de structură presupun un raport de proporționalitate între suprafața figurii geometrice și totalul structurii de 100%.
- diagrama polară se utilizează, de obicei, pentru a ilustra sezonalitatea, dar poate fi folosită și pentru a da o imagine grafică raportului dintre elementele unor serii de repartiție.