se întemeiază pe valoarea netă contabilă calculată pe baza valorii contabile de intrare diminuată cu amortizările și provizioanele pentru deprecieri. Rezultatul este același și în condițiile în care se compară valoarea contabilă de intrare cu valoarea de inventar, cu reținerea în evaluare a valorii celei mai mici în cazul activelor și valorii celei mai mari în cazul pasivelor.
Pentru elementele de activ:
– diferențele constatate în plus între valoarea de inventar și valoarea contabilă nu se înregistrează în contabilitate, acestea menținându-se la valoarea de intrare. Diferențele constatate în minus între valoarea de inventar și valoarea contabilă se înregistrează pe seama cheltuielilor prin intermediul amortizărilor, în cazul activelor amortizabile (deoarece deprecierea este ireversibilă) și pe calea provizioanelor pentru deprecieri, în cazul activelor neamortizabile (deoarece deprecierea este reversibilă). Se precizează că activele rămân mai departe înregistrate la valoarea contabilă sau de intrare.
Pentru elementele de pasiv:
– diferențele constatate în minus între valoarea de inventar și valoarea contabilă nu se înregistrează în contabilitate, aceste elemente se mențin la o valoare de intrare. Diferențele constatate în plus – deocamdată soluția este numai teoretică, nu și practică – se înregistrează în contabilitate pe seama cheltuielilor prin constituirea de provizioane pentru creșteri reversibile privind valoarea pasivelor, valoarea acestor elemente menținându-se, de asemenea, la valoarea lor de intrare.